Waarom zijn hagen zo belangrijk . . .


HAGEN ZIJN NOODZAKELIJK OM EEN BEHAAGLIJKE TUIN TE KRIJGEN.

Hagen zijn veel meer dan natuurlijke afscheidingen die inkijk verhinderen en privacy vergroten. Hagen breken de wind, dempen de geluiden van het verkeer, zetten de lijnen van de tuinarchitectuur uit, zijn een broedplaats voor vogels en herbergen talloze nuttige insecten. Kortom, hagen creëren een microklimaat en maken de tuin behaaglijk. Bovendien is de keuze in hagen groot. Tuineigenaars kunnen kiezen voor strakke of losse hagen, uniforme hagen bestaande uit één plantensoort, gemengde hagen, dubbele hagen, weerhagen en bloeiende hagen. Ze hebben de kans te kiezen voor groenblijvende hagen en bladverliezende hagen. Het aantal haagplanten is inderdaad erg uitgebreid. Daarom geldt ook voor het aanplanten van een haag: bezin eer ge begint. Een haag gaat immers vele jaren mee, vaak veel langer dan een mensenleven. Ook de bodemgesteldheid speelt een rol bij de keuze van een haag. Op uitgesproken kalkrijke gronden zullen buxus en taxus voldoen en bijvoorbeeld Spaanse aak. Op zware gronden kies je beter voor haagbeuk, terwijl gewone beuk vaak op lichtere gronden optimaal wil groeien.

DE BESTE BLADVERLIEZENDE HAAGPLANTEN

Voor strakke hagen komen beuk, haagbeuk, meidoorn en veldesdoorn of Spaanse aak in aanmerking. Deze bomen verdragen snoei goed en kunnen perfect in vorm gehouden worden. Meidoorn heeft stevige doornen en werd daarom eeuwenlang als weerhaag gebruikt. Pas door de opkomst van de prikkeldraad zou ze terrein inboeten. Tegenwoordig worden hagen van meidoorn weer in ere hersteld. Ook in de diefstalpreventie kan een meidoornhaag goede diensten bewijzen. Spaanse aak of veldesdoorn is dan weer aangewezen op schaduwrijke plekken. Voor lossere hagen komen heel wat meer planten in aanmerking. Op grote terreinen mogen hagen weer erg natuurlijk ogen. Hier speelt vooral de bodemgesteldheid een rol. Per bodemsoort, hebben tuineigenaars de keuze uit de volgende soorten. Gemengde hagen worden boeiende biotopen die een rijke fauna herbergen. Wanneer er voldoende stekelige struiken tussen staan zoals bramen en rozen is zulk een haag snel ondoordringbaar.

  • Streekeigen planten geschikt voor een losse heg op lemige grond: meidoorn, sleedoorn, hondsroos, hulst, bottelroos, egelantier, hondsroos, rode kornoelje, gele kornoelje, Gelderse roos, wollige sneeuwbal, hazelaar, wilde kardinaalsmuts, vlier en wegedoorn, Clematis viticella.

  • Soorten geschikt voor een losse heg of geschoren heg op zand­grond: liguster (groenblijvend), lijsterbes, sporkehout, braam, framboos, wilde appel, geoorde wilg, boswilg, hondsroos, Japanse bottelroos, mei­doorn.

  • Op natte alluviale grond komen in aanmerking: bittere wilg, katwilg, amandelwilg, grauwe wilg, vlier, zwarte els, hop en Gelderse roos.

  • Boomsoorten die geschikt zijn als hakhout zijn: grauwe en witte abeel, ratelpopulier, kraakwilg, gewone en rode esdoorn, zoete kers, tamme kastanje en Spaanse aak of veldesdoorn.

  • Aan zee zijn de volgende soorten aangewezen: duindoorn, duinroos, Japanse bottelroos, kruipwilg, liguster, boksdoorn, gele kornoelje, seringen en bijvoorbeeld wollige sneeuwbal.

GROENBLIJVENDE HAGEN, privacy verzekerd De meest klassieke soorten voor wintergroene hagen zijn: taxus, buxus, sierconiferen, laurierkers, liguster en, veel zeldzamer, hulst en olijfwilg. Taxus, buxus en hulst zijn inheems. Liguster en laurierkers komen oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Al deze soorten lenen zich om in vorm geknipt te worden. Buxus, liguster, Ilex crenata, sierconiferen en taxus hebben kleine bladeren, schubben of naalden. Ze kunnen met een gewone of een elektrische heggenschaar gesnoeid worden. Laurierkers, gewone hulst en olijfwilg hebben grote bladeren. Zij worden bij voorkeur met een snoeischaar geknipt, tussen de bladeren in. Anders krijg de struiken lelijke, vaak halve bladeren die nog een tijdlang aan de heg blijven zitten. Hulst is een vrij dure plant, zeker als je van grotere hulstboompjes uitgaat. De hagen ervan zijn echter zo mooi dat de investering loont.

Kijk voor inspiratie op onze Interestpagina: https://nl.pinterest.com/bloomgarden0264/hagenhedges/